De Eik

Geschreven door: | Geplaatst op: | Categorie:

De familie Grüter van mijn moeder's kant, komt oorspronkelijk uit wat we nu Duitsland noemen. Velen van hen woonden in de omgeving van Beilstein, het huidige Hessen. Nogal wat van hen waren werkzaam als burgemeester, dominee, jurist of een soort van ambtelijk directeur over het bezit van een adellijk persoon, bijvoorbeeld een telg uit het geslacht Nassau.

Zo was Ludwig Grüter (1718-1779) opper-houtvester op een landgoed in Nenderoth rondom Beilstein. Hij woonde op het kasteeltje Johannisburg in |Nenderoth. Niet ver van de Johannisburg staat een paar meter hoge stam van een eik. Deze eik, waarvan in de volksmond wordt beweerd dat ze zeker duizend jaar oud is, verloor omstreeks 2015 tijdens een stevige storm haar gehele kruin. Deze plaats heb ok in 2019 bezocht. Het was een bijzonder gevoel ergens te zijn, iets aan te kunnen raken, waarvan je vrijwel zeker weet dat een voorouder dat honderden jaren geleden ook heeft kunnen doen en wist dat deze boom er stond. Misschien had hij hem zelfs wel geplant!

De afgevallen kruin werd op een vrachtwagen geladen en naar een sculpturen park vervoerd. De eigenaar van dat park, Siegfried Fietz heeft er twee werken van gemaakt. Een deel is bewerkt als walvis, het andere deel stelt een nieuw hart in een oude boom voor.

De kruin is dus gelukkig niet verloren gegaan maar heeft een nieuwe bestemming gekregen. Overigens bleek na gedegen onderzoek van de boom, dat de leeftijd geschat mag worden tussen de 600 en 800 jaar.

Siegfried Fietz is een in Duitsland bekende componist en uitvoerder van (christelijke) muziek.

Mijn ex-vrouw en ik maakten zo’n veertig jaar geleden kennis met zijn muziek, op een campingveldje in Duitsland of Oostenrijk. Duitse jongelui draaiden muziek van Siegfried Fietz. We vonden deze muziek zo mooi dat we op hen zijn afgestapt. Het werd een gezellige avond. Weer thuis in Nederland hebben we toen een LP (Paulus Oratorium) van hem aangeschaft.

Ik vind het bijzonder dat in dit gebied, ergens in Duitsland, zowel recente als oude historische lijnen van mij elkaar ontmoeten.

Volg mij op Facebook en Instagram