Bloemenpracht in Doetinchem

Achterhoek?

Geschreven door: | Geplaatst op: | Categorie:

Van inwoners van onder andere Zeddam of Kilder wordt weleens gezegd dat ze in de Liemers wonen. Zelf vinden ze in meerderheid dat ze Achterhoeker zijn. Hoe zit dat eigenlijk?

Dit grensprobleem bestaat al sinds mensenheugenis. de twee gebieden hebben geen duidelijke, vastomlijnde grenzen. Niet op de kaart en ook niet op bestuurlijk gebied. Er is dus niet precies aan te geven waar de grens loopt. Daarom heeft men in de loop cvan de tijd verschillende criteria gehanteerd. Zoals - dialect, geloof, grondsoort of de A18, nooit zal het een sluitende en door iedereen geaccepteerde indeling zijn.

In de rest van Nederland ontwikkelt zich een tendens om 'Achterhoek" steeds ruimer op te vatten, waardoor de Liemers steeds meer uit het zicht kan verwijnen.

Praktisch gezien wordt er steeds vaker voor gekozen om de Oude IJssel als grens aan te merken. Het komt hierop neer dat alles tussen Oude IJssel, IJssel, Rijn en de grens met Duitsland wordt aangemerkt als Liemers, de rest is dan Achterhoek. Dat neemt, denk ik, niet weg dat de discussie zal blijven.

Toch levert dit 'probleem' ook iets positiefs op. Nadat in 2018 na een wedstrijd de Achterhoekse vlag ten doop werd gehouden, volgde in 2021 die van de Liemers. Wat mij betreft zijn ze beiden even mooi en doen ze niet onder voor elkaar.

vlaggen.jpg Nu moet ik nog wel één vraag beantwoorden: Welke vlag steek ik uit van mijn Kilderse huis?

Volg mij op Facebook en Instagram